Alla inlägg den 18 augusti 2023

Av Göran - 18 augusti 2023 14:15

Pratade nyss med en gammal skolkamrat på Messenger på FB. Vi har inte setts sen 1974 men hittat varandra via "Fejjan" och byter några ord med ojämna mellanrum.

Han berättade att han först i år lärt sig äta och tycka om surströmming. Inget konstigt med det men när han berättade om metoden hans grannar använt för att lära honom blev jag intresserad.

Så du som kanske velat men inte riktigt vågat pröva kan ju lära dig här. Ska återge så gott det går ur minnet.

Börja med att skala en kokt potatis (om du inte äter den med skalet kvar). Skär den sen i skivor ½cm tjocka ungefär, Sen rensar man strömmingen och skrapar loss den från ryggbenet. Ännu enklare med filéer förstås.

Bred sedan lite smör på en skiva tunnbröd. Lägg därefter en skiva potatis och en liten bit strömming på ett hörn och ta första tuggan. Sen förbereder du nästa tugga likadant men lägg på lite lök också. Eventuellt en lite större bit fisk om du överlevde första tuggan. Därefter kan man, om man vill, stegvis prova med lite gräddfil, en bit tomat eller vad som nu finns på  bordet. Messmör tycker många är gott till också liksom den där bruna getosten. Pröva dig fram! Tugga för tugga tills man förstått vika tillbehör man själv vill ha och inte.

Om man då¨fortfarande tycker att det är ganska ok eller t.om gott kan man ju testa att äta från tallrik med kniv och gaffel. Börja med små bitar strömming och lite mer potatis så vänjer man sig fort.

Det här var i början av sommaren och sen dess hade han käkat tre gånger till och är numera frälst precis som jag.

Detta gladde även hans fru som gillat det sen barnsben.

Se där, ett lite mindre ilsket inlägg idag. Man kan ju inte spy galla över  makten varje dag! Även om det inte är svårt att förstå hur de missbrukar våra skattekronor och sin ställning för egen vinning.

Tredje dagen med fint väder nu så håller det bara i sig till imorgon så tror jag att det kan bli en skogstur imorgon och checka av några svampställen. Runt Uppsala hade en annan gammal skollkamrat hittat kopiösa mängder gula katareller plus ett tiotal fina Karl-Johan också.

Så kanske bnörjar de titta fram även här uppe nu när skogarnas vattenreserver fyllts på så frikostigt.

Än har jag dock inte sett det annars så säkra tecknet på att det är gott om svamp och bär. Jag talar förstås om björnlarm. Nästan varje gång det varit ett extra bra kantarellår har lokalblaskan här skrivit om att folk sett björnar i de skogar där jag brukar hålla till.

Men det skrämmer inte mig. Nog för att jag har respekt för dem men jag vet också att om man bara för lite oväsen så upptäcker de mig långt innan jag upptäcker dem. Och då sticker de åt ett annat håll.

Sen har jag ju en stor och farlig vakthund med mig också. Hon skulle aldrig låta någon lurvig typ från skogen ge sig på hennes husse. Det är, i alla fall, hennes egen självbild. Hon är stor och stark och tuff, tror hon.

Mycket hund i liten kropp, alltså. Stor personlghet och stort självörtroende fast hon bara väger åtta kg.

Lite svartsjuk kan hon också bli ibland. Om jag t.ex klappar en annan hund vi möter så glömmer hon genast att sniffa den i rumpan och klättrar på mina ben för att visa mig att "Glöm inte MIG, husse!"

Vilket jag naturligtvis inte gör.

Sen kan hon bli lite otålig om jag pratar för länge i telefonen. Det gör jag nästan aldrig. Det är bara med mina döttrar det kan bli mer än någon minut.

Häromdagen pratade jag med yngsta dottern och hade högtalarfunktionen på för att slippa hålla i telefonen. Om det var för att hon tyckte att jag hade uppmärksamheten åt fel håll eller om hon kände igen dotras röst (de två gillar verkligen varandra) vet jag inte men då kom hon också och klättrade och t.o.m gläfste till ett par gånger.

Men säger jag ifrån bestämt så ger hon ju med sig ganska fort. Hon vet nu vad "nej" betyder.

Närbutiken, COOP X-tra, hade extrapris på blandfärs den här veckan så idag blir det kanske hamburgare fast utan bröd. Jag gör en grönsallad samt rostar lite broccoli i airfryern som tilltugg. Eller så gör jag fetaostbiffar med Tzatziki till. Gurka, creme fraiche och vvitlök finns ju hemma och rostad broccoli går ju bra även till det.

Ha nu en fin fredagkvåll och helg, kära ordbrukare i Hissmofors, Kivik, Örkelljunga och Hargshamn.

Vi ses! När andan faller på...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Augusti 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards