Direktlänk till inlägg 18 augusti 2023

Liten surströmmingsskola och svamptankar

Av Göran - 18 augusti 2023 14:15

Pratade nyss med en gammal skolkamrat på Messenger på FB. Vi har inte setts sen 1974 men hittat varandra via "Fejjan" och byter några ord med ojämna mellanrum.

Han berättade att han först i år lärt sig äta och tycka om surströmming. Inget konstigt med det men när han berättade om metoden hans grannar använt för att lära honom blev jag intresserad.

Så du som kanske velat men inte riktigt vågat pröva kan ju lära dig här. Ska återge så gott det går ur minnet.

Börja med att skala en kokt potatis (om du inte äter den med skalet kvar). Skär den sen i skivor ½cm tjocka ungefär, Sen rensar man strömmingen och skrapar loss den från ryggbenet. Ännu enklare med filéer förstås.

Bred sedan lite smör på en skiva tunnbröd. Lägg därefter en skiva potatis och en liten bit strömming på ett hörn och ta första tuggan. Sen förbereder du nästa tugga likadant men lägg på lite lök också. Eventuellt en lite större bit fisk om du överlevde första tuggan. Därefter kan man, om man vill, stegvis prova med lite gräddfil, en bit tomat eller vad som nu finns på  bordet. Messmör tycker många är gott till också liksom den där bruna getosten. Pröva dig fram! Tugga för tugga tills man förstått vika tillbehör man själv vill ha och inte.

Om man då¨fortfarande tycker att det är ganska ok eller t.om gott kan man ju testa att äta från tallrik med kniv och gaffel. Börja med små bitar strömming och lite mer potatis så vänjer man sig fort.

Det här var i början av sommaren och sen dess hade han käkat tre gånger till och är numera frälst precis som jag.

Detta gladde även hans fru som gillat det sen barnsben.

Se där, ett lite mindre ilsket inlägg idag. Man kan ju inte spy galla över  makten varje dag! Även om det inte är svårt att förstå hur de missbrukar våra skattekronor och sin ställning för egen vinning.

Tredje dagen med fint väder nu så håller det bara i sig till imorgon så tror jag att det kan bli en skogstur imorgon och checka av några svampställen. Runt Uppsala hade en annan gammal skollkamrat hittat kopiösa mängder gula katareller plus ett tiotal fina Karl-Johan också.

Så kanske bnörjar de titta fram även här uppe nu när skogarnas vattenreserver fyllts på så frikostigt.

Än har jag dock inte sett det annars så säkra tecknet på att det är gott om svamp och bär. Jag talar förstås om björnlarm. Nästan varje gång det varit ett extra bra kantarellår har lokalblaskan här skrivit om att folk sett björnar i de skogar där jag brukar hålla till.

Men det skrämmer inte mig. Nog för att jag har respekt för dem men jag vet också att om man bara för lite oväsen så upptäcker de mig långt innan jag upptäcker dem. Och då sticker de åt ett annat håll.

Sen har jag ju en stor och farlig vakthund med mig också. Hon skulle aldrig låta någon lurvig typ från skogen ge sig på hennes husse. Det är, i alla fall, hennes egen självbild. Hon är stor och stark och tuff, tror hon.

Mycket hund i liten kropp, alltså. Stor personlghet och stort självörtroende fast hon bara väger åtta kg.

Lite svartsjuk kan hon också bli ibland. Om jag t.ex klappar en annan hund vi möter så glömmer hon genast att sniffa den i rumpan och klättrar på mina ben för att visa mig att "Glöm inte MIG, husse!"

Vilket jag naturligtvis inte gör.

Sen kan hon bli lite otålig om jag pratar för länge i telefonen. Det gör jag nästan aldrig. Det är bara med mina döttrar det kan bli mer än någon minut.

Häromdagen pratade jag med yngsta dottern och hade högtalarfunktionen på för att slippa hålla i telefonen. Om det var för att hon tyckte att jag hade uppmärksamheten åt fel håll eller om hon kände igen dotras röst (de två gillar verkligen varandra) vet jag inte men då kom hon också och klättrade och t.o.m gläfste till ett par gånger.

Men säger jag ifrån bestämt så ger hon ju med sig ganska fort. Hon vet nu vad "nej" betyder.

Närbutiken, COOP X-tra, hade extrapris på blandfärs den här veckan så idag blir det kanske hamburgare fast utan bröd. Jag gör en grönsallad samt rostar lite broccoli i airfryern som tilltugg. Eller så gör jag fetaostbiffar med Tzatziki till. Gurka, creme fraiche och vvitlök finns ju hemma och rostad broccoli går ju bra även till det.

Ha nu en fin fredagkvåll och helg, kära ordbrukare i Hissmofors, Kivik, Örkelljunga och Hargshamn.

Vi ses! När andan faller på...

 
 
Kristine

Kristine

18 augusti 2023 16:46

Skulle så gjerne ha prøvd :)

Foretrekker nok heller KOKTE poteter, da (og ikke rå).

Ha en fortsatt fin fredag ^^

http://slossplassen.blogg.se

Göran

18 augusti 2023 17:03

Jag menade ju kokt potatis. Har aldrig hört talas om nån som äter rå potatis till surströmming. Ska rätta till det i texten så det blir tydligt

 
Kristine

Kristine

18 augusti 2023 19:35

Tenkte jo at du kanskje mente kokt potet, selv om det ikke sto i teksten :)

Her ble det Janssons nå i ettermiddag - SÅ utrolig godt! En favoritt.

Ha en fin kveld ^^

http://slossplassen.blogg.se

Göran

18 augusti 2023 20:02

Janssons frestelse är också väldigt gott. Kul att även Norge har tagit till sig den. Jag har lärt några finska vänner att gilla det och dessutom en algerier och en marockan. Fin kväll önskar jag tillbaka!

 
Krister

Krister

19 augusti 2023 08:28

I LCHF-synpunkt innehåller surströmming inga kolhydrater, så frossa så mycket du orkar.

http://boosta.bloggplatsen.se

Göran

19 augusti 2023 09:05

Haha, det är sant. Men den dag jag äter det åker LCHF in i garderoben för tillbehören innehåller desto mer. Potatis, tunnbröd och inte minst ölen jag gärna vill dricka till maten. Att äta bara strömmingen är inget jag ens vill försöka

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran - Fredag 17 maj 13:40

Som de flesta av mina trognaste ordbrukare redan vet så funderar jag en hel del över likheter och skillnader mellan Sverige förr och nu, mellan Sverige och världen. Och då framför allt skilnaderna mellan oss och USA. Och jag vill, för död och pina,...

Av Göran - Torsdag 16 maj 11:43

Nästan nyss var det vinter. Sen kom våren smygande på tårna men motades ut av senkommen snö igen. Som inte stannade så länge utan försvann på några dagar. Men man hann knappt ens njuta av våren för de senaste tre dagarna har vi haft nästan sommarvä...

Av Göran - Onsdag 15 maj 12:42

På mitt förra inlägg fick jag en kommentar från Krister. Han skrev att reklamen spaltade upp min blogg alldeles för mycket. Jag svarade lite uppgivet att jag var medveten om saken men inte visste vad jag skulle göra åt det. Det vet jag nu. Och har ...

Av Göran - Tisdag 14 maj 11:45

Succé även igår i hockey-VM för vårt käraste landslag, Tre Kronor. Igår var det Tysklands tur att få en lektion i "hur den svenska grisen biter". Citatet vet jag inte varifrån det kommer men jag gillar att använda det emellanåt. Det blev rena, rama...

Av Göran - Måndag 13 maj 08:23


Den trettonde idag. Men inte fredag den trettonde som jag hade som rubrik på mitt hittills enda blogginlägg för detta datum. Lite märkligt att det bara finns ett eftersom jag redan för två år sedan satte upp målet att varje datum på året skulle inneh...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Augusti 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards