Alla inlägg under mars 2022

Av Göran - 15 mars 2022 08:44

Vet ni vad man kallar en människa som klarar av att vara glad på en måndag morgon? Inte? Man kallar den pensionär, förstås! Själv fick jag ju lite extra draghjälp igår efter att mitt kära Timrå IK stod som segrare efter thrillern i NHC Arena mot Luleå igår kväll. Men jag var på bra humör innan matchen också.

Precis som nu fast det är tisdag. Det där med fastan och påsken är inget jag egentligen bryr mig om men en tisdag under fastan brukar jag äta bruna bönor med stekt rimmat fläsk och några skivor falukorv också. Den tisdagen infaller just idag har jag bestämt. Stekfläsket tog jag fram ur frysen när jag hade vaknat för en timme sen ungefär så jag ska bara köpa hem bönorna också. Av någon konstig anledning har jag aldrig försökt att göra det själv. Kanske för att under de år jag var gift gjorde exfrun några försök men fick dem aldrig riktigt bra.

Men plastkorven från Bob som man köper duger ju, den med. Särskilt efter ett litet knep som en kompis från 80-talet lärde mig. Han brukade trycka ut innehållet i en sån där "Bob-korv" i en kastrull och därefter tillsätta en kork ättika och en matsked sirap plus lite salt och vitpeppar. Så det har jag gjort sen dess och tycker att det blir helt ok.

I min barndom serverades bönor med fläsk och/eller korv varje tisdag från fettisdagen och fram till påskveckan. Det var tradition och obligatoriskt liksom semlan efteråt. Nuförtiden äter jag oftast bara en semla per år och det blir också idag. Även den färdigköpt från ett kondis där de har de bästa semlor jag har smakat.

Farmen är inne i finalveckan och jag börjar reta mig lite på en av deltagarna.

Jag talar om Helene, som jag i början trodde skulle åka ut ganska tidigt eftersom hon bröt ihop så lätt. Men hon växte längs vägen. Till en viss gräns. Ingen kritiserar andra bakom ryggen mer än hon. Hon paktar åt flera håll på samma gång som hon kritiserar andra när de gör samma sak.

För ett par veckor sedan kändes hon fullt möjlig som slutsegrare och visst kan hon vinna men hon är inte min favforit som segrare. Prins, som ju fick åka hem i söndags, fick ju inte utse någon ny storbonde men däremot en förstekämpe. Och såklart valde han Helene. Som satt honom själv till förstekämpe. Och Helene ojade sig över hur falsk han var och hur fult det var att hämnas. Men i nästa andetag säger hon att hon kanske ska välja Cissi som andrekämpe för att hämnas på Prins! Men hallå! Var det inte alldeles nyss fegt och fult att ge igen? Och vad då "hämnas på Prins"? Varför det? Han är ju inte kvar där? Eller tänker hon kanske att det ska svida i honom när han får se det i TV sen? Vad vinner hon på det?

Nåja, vi får se. Men om Helene vill säkra en chans att komma till final tror jag hon ska välja Jonas. För jag tvivlar på att han kan rubba henne i kunskap. Men är hon så smart? Eller lockar hämnden mer...?

Nej, ska jag hålla tummarna för någon så är det i så fall Cissi. Känner att hon har spelat spelet så rent som det går för det mesta. Hon har varit med hela resan och hon jobbar hårt och tar sin del av ansvaret. Tror även att hon är vass när det kommer till kunskap.

Nu ropar verkmästaren från magen att det börjar bli lite tomt därnere så jag ska gå och fixa lite frukost. Ha en fantastisk tisdag, kära ordbrukare, i Lönsboda, Svenstavik, Simrishamn och Skärplinge.

Vi ses!


Av Göran - 12 mars 2022 18:26

"Håhå, jaja, båd natt å da´. Å allra värst är morgnarna!" Kan det ha varit Kronblom som sa så? Vet att han hade ett annat talesätt som lydde; "Inge rast och ingen vila. Bara gno och bara kila!"

Detta trots att han varken gnodde eller kilade så länge ingen handgripligen såg till att han gjorde det. 

Inte heller jag har varken gnott eller kilat i nån större omfattning idag. Tvärtom har jag nog latat mig ganska duktig. Nästan så att självaste Kronblom nog hade varit stolt över mig.

Jag skrev ett inlägg tidigare idag som jag senare tog bort eftersom jag upptäckte i efterhand att det innehöll flera faktafel. Inte ser jag mig väl som någon nyhetskanal med plikten att alltid skriva sanningar men  jag vill ju inte medvetet sprida irrläror heller. Så då får man ibland ta konsekvenserna och rätta till sina misstag.

Misstag gjorde även Timrå IK denna eftermiddag i sådan mängd att det räckte till klar förlust i hemmamatchen mot Oskarshamn. Även domarna stod för två rejäla fadäser som gav god hjälp på traven åt smålänningarna.

Fast det är ju vad JAG tycker. (Och några tusen andra Timråfans) För i ärlighetens namn, än en gång, så videogranskades ju både Oskarshamns tredje mål och situationen där en Timråback fick matchstraff och fem minuters utvisning. Så det är förstås jag som är enögd och okunnig.

Men eftersom det aldrig är för sent att ge upp så väntar jag med det tills chansen att slippa kvalspel är definitivt borta innan jag gör det. Jag ser fram emot matchen hemma mot Luleå på måndag kväll och hoppas att vi lyckas lite bättre då samt får lite medgång med de övriga bottenlagens resultat. Det är ju inte över förrän det är över och det är ju det hoppet man får leva på. Men jag är ju härdad efter mer än 50 år som supporter till denna stolta klubb.

Så länge har jag inte varit supporter till Farmen på TV och nu ser jag med spänd förväntan fram emot andrekämpevalet på söndag. Att Prins blev förstekämpe förvånade mig inte mycket för Helene vill inte stå mot honom i husförhöret i finalen. Men hade det bara handlat om det så finns det ju fler med kunnande som kanske även kan ge henne en match i de fysiska grenarna. Om hon nu är så stark som hon verkar vara. 

Prins körde ju en liten fuling med Keisha och påstod att han sagt till Helene att om han blev förstekämpe så skulle han välja att tampas mot just Keisha som väl är Helenes bästa kompis på gården. Antagligen för att få henne att välja Monica kanske eller nån annan. Sen börjar ju finalveckan om jag minns rätt så då går väl finalen nästa söndag.

Och om Prins får åka hem imorgon så blir det garanterat en kvinnlig vinnare i år. För Jonas har jag inte sett plugga så ofta och inte heller visar han upp särskilt mycket kunnande på andra sätt. Kan ju vara en taktik, det också, för att invagga de andra i en falsk säkerhet och sedan briljera i finalen. Den som lever får se.

Jag vågar i alla fall sätta en bra slant på att Jonas inte blir vald till andrekämpe. För i de mer fysiska grenarna är det nog svårt för en 60-plussare att rå på en hyfsat vältränad kille i 30-årsåldern om det kommer till styrka eller teknik.

Nej, endera tror jag han håller ord och tar Keisha eller så väljer han Monica. Som då är ännu en som kanske har maskerat sina styrkor för de andra och för oss tittare. Lite kul i så fall även om jag inte är nån större fan av henne. Men sånt blir ju bra TV.

Bra TV tycker ju en stor del att Mellon är också eftersom det är det mest sedda programmet på hela året i konkurrens bara med Kalle Anka på julafton. Jag har bara hört en enda låt och det var Anders Bagges. Så innan jag hört någon mer så tippar jag att han vinner för den hade potential tyckte jag. Kanske inte riktigt min grej men jag tror att den blir en landsplåga under våren och sommaren som ju faktiskt är på väg.

För övrigt... Så anser jag fortfarande att Putin måste avsättas. Snarast! Helst i förra veckan!

Av Göran - 9 mars 2022 09:20

"Vid en busshållplats i regnet står du kvar när bussen går. Dina solglasögon döljer några minnen från igår. Du var nitton, nästan osklud. Han var vild och resollut. Och han bar dig genom baren första gången ni gick ut. Du drack all värme nätter kunde ge. Och han drack mycket mer än bara det..."


Apropå det faktum att den internationella kvinnodagen inföll igår tänkte jag bjuda på den enda sång jag känner till som handlar om våldet mot närstående  kvinnor. Eller "våld i nära relation" som polisen kallar det.

Jag har inget försvar för de som gör sig skyldiga till det. Förstår inte hur man kan skada den som står en allra närmast. Kanske för att "Kärlek förlåter och förstår", som ju sången heter.

Det för oss osökt till en annan sak som är svår för mig att begripa. Att så många av offren finner sig i det och stannar kvar. Lägger skulden på sig själva till och med i många fall.

Tänker man ett steg till så kan man ju börja undra vad som gör att män tar sig den rätten (för majoriteten av gärningspersonerrna är män i den gruppen). Vem gjorde hans empati så trubbig? Vem kränkte honom och flyttade därmed hans gränser för vad man gör och inte?

Ja, det allra mest tragiska med den här saken är ju att det finns bara offer. Minst 90 % av alla förövare är själva offer någonstans längs sin egen livsväg. På ett eller annat vis!

Lyssna på texten i låten ovan för den beskriver precis hur det kan vara. Han går över gränsen. Sen ångrar han sig och lovar dyrt och heligt att det aldrig ska hända igen. Och... Han menar det i stunden då han säger det. I samma sekund lovar han även sig själv samma sak. Ändå händer det igen. För de allra flesta! Och igen, och igen och IGEN!

Jag har försökt lära mina barn att den som har slagit/sparkat/skallat, eller whatever, EN gång kommer med all sannolikhet att göra det fler gånger. Då har personen visat att man inte har de spärrar som varje människa borde ha.

Och de spärrarna installerar inte om sig själva. Det behövvs proffessionell hjälp för att förändra ett sånt beteende!

Så du kvinna/tjej som eventuellt läser det här, stå inte ut! Finn dig inte i att bli illa behandlad! Förlåt inte! Förstå inte! Utan bara gå! Direkt efter första tillfället. Första slaget eller kränkning på annat sätt. Talesättet "en gång är ingen gång" gäller inte här utan vi skapar ett nett talesätt: "En gång är en gång för mycket!"

För jag tror inte att det finns någon annan sorts brottslighet där återrfallsprocenten är så hög. Nästan 100 %.

De slutar alltså inte förrän någon stoppar dem. Jag känner till flera fall som tycligt bevisar det.

"Men hur många sista chanser du än ger blir skälen att försvinna bara fler..." Så sjunger han, Hylander och så tror jag också att det är.

Liksom raden: "Men trots alla brutna löften och den skräck som följer med har det blvit nån slags trygghet att allt förblir just som det är..." Det är också en sanning men när man kommit så långt i det är det ju riktigt allvarligt.

Så... du tjej/kvinna (eller man, för all del) som blir kränkt, misshandlad, missbrukad, utsatt för övergrepp av vilken sort som helst - Res dig och gå! Och gå inte tillbaka även om förövaren bönar och ber på sina bara knän. För de slutar inte av sig själva. Någon måste stoppa dem!

Av Göran - 5 mars 2022 07:31

Det finns en massa små struntsaker som jag skulle vilja förstå mig på men som jag inte gör. Förvisso är väl ingen av dem av sådan dignitet att det känns sådär jätteviktigt men ändå.

Hur kommer det sig t.ex att....

När man trycker på slumpknappen här på bloggplatsen så för den en nästan alltid till samma bloggar som alltid annars när man slumpar? Jag vet inte hur många bloggare som är aktiva här men några tusen borde det väl vara ändå? Jag menar... I så fall är det ju ganska egendomligt att jag så sällan hamnar på en blogg jag aldrig sett förr. Nej, det handlar om 15-20 som jag alltid hamnar på. Några av dem finner jag intressanta, andra inte. Och slumpar jag en längre stund så ramlar jag dagligen tillbaka hos de jag redan besökt. Flera gånger om ibland.

Har de kanske någon funktion som kopplar ihop vilka intressen man angett? Och försöker styra en till någorlunda likasinnade? Mystiskt är det i alla fall.

En annan sak är tvättmaskinen där jag bor. Hur kommer det sig att när jag bytt lakan i sängen och ska tvätta de utbytta så har maskinen ofelbart vänt både påslakan och örngott på avigan då jag tar ut dem?

Lika mystisk tycker jag att en annan sorts slumpgenertor är. Hur kommer det sig att...Att postkodlotteriets vinstutdelningar nästan altid äger rum i vad som ser ut som välbärgade områden? Det är nästan alltid fina villaområden som har turen med sig där.

Ytterst sällan går de runt i nån betongförort med nedklottrade stenmurar och hus som vem som helst fattar att där bor inga höginkomsttagare. Ändå finns det ju betydligt fler mindre lyckligt lottade bostadsområden än lyxiga! För nåt år sen vädrade jag den här tanken med några arbetskamrater och en av dem kläckte då idén att det är fler i de rikare områdena som har lotter. Och det är visserligen sant men om dragningen är helt slumpmässig så vet den ju inte skillnad på siffrorna i postnumret eller postkoden. Så hur många prenumeranter det finns ska ju inte spela någon roll alls.

En gång för ganska länge sen, på den tiden de delade ut både en bil och en miljon i varje program hade de lyckats dra ett postnummer och kod där det bara bodde en enda lottköpare. Någonstans i det inre av Hälsingland tror jag att det var. Och hon fick alltså både Volvon och miljonen.

Minns att jag då tänkte att.... Om det varit grannyran som hamnade där hade hon ju blivit rik som ett troll. Som ensam vinnare, menar jag.

Sånt och mycket annat har man, som pensionär, tid på sig att filosofera omkring. Inga världsomvälvande frågor men håll med om att det är lite underligt! Alla exemplen jag nämner.

Det finns fler. Men dem tar vi kanske en annan gång. Eller också inte, vi får se!

Se får vi också i eftermiddag om Timrå IK åkte ner i skorna efter förlusten mot Linköping i torsdags eller om man lyckats knyta näven i fickan och samla ihop sig nog för vinna hemma mot Brynäs. Nästa math är redan imorgon då  man möter Djurgården. Också den matchen i hemmahallen. Sen på tisdag är det Djurgården igen men då i Sthlm.

Full pott i dessa tre kamper så har vi försprång mot Stockholmarna och förhoppningsvis klättrat förbi även Brynäs och/eller Malmö. Hjälp mig att hålla tummarna!

Därmed, kära ordbrukare, är ert lidande strax över. Jag ska runda av och gå och skapa mig nån sorts frukost.

Ha nu en alldeles sagolik lördag och helg i Gumböle, Väckelsång, Glimmingehus och Sangis.

Vi ses! Förr eller senare.

Av Göran - 3 mars 2022 21:50

Tittade i bloggens backspegel idag. Som jag gör varje dag. Jag har ju liksom lovat mig själv att så fort det dyker upp ett datum där jag aldrig tidigare har skrivit något så ska jag se till att ändra på det till kommande år. Men ännu i år har det inte hänt. Några dagar fanns bara ett inlägg i bloggens 13-åriga historia men inga blanka blad ännu.

Jag kan konstatera att för två år sedan skrev jag om det där viruset och vad jag då kallade "paniken" runt det. Läste och mindes att jag nog tog det ganska lugnt då. Jagade inte upp mig alls och jag ska ärligt erkänna att jag innerst inne var rätt säker på att senast framåt april eller maj skulle det ha blåst över.

Jag hade fel! Tokfel! Men det kunde jag inte tänka mig då.

Ännu intressantare var det att läsa min blogg från dagens datum under mitt första bloggår, 2009, där jag ställde mig på barikaderna till lättjans försvar. Det inlägget är ett av de som jag är mest nöjd med av allt tokigt jag publicerat här. Jag skrev det med mycket glimt i ögat men det finns absolut en allvarlig underton i det. Läs det gärna!

På Farmen börjar det så smått att dra ihop sig mot finalveckorna. Torpet stängde ner ikväll och torparna fick återvända till stora gården igen. Gissningsvis kanske det bara var tänkt att två av dem skulle få det. Men eftersom Bella kastade in handduken och åkte hem till balkongen, kaffet och cigaretterna fanns ju en vakans på Farmen.

Och, precis som jag trodde, valde Prins Wendel att göra Viktoria till förstekämpe. Men vi får ju vänta till söndag kväll innan vi får veta vem hon väljer att fightas mot. Lite hoppas jag att hon blir kvar för jag gillar hennes glada humör och hennes underfundighet och spontanitet. Så... om jag hade varit där i somras som hennes rådgivare hade jag sagt åt henne att välja Jonas. Då blir det kunskap och jag känner mig ganska säker på att hon slår ut honom där. För han tycks ha tagit pluggandet av bondepraktikan lite med en klackspark. Då jublar säker också både Arre och Prins för de vill nog gärna slippa möta Jonas i en fysisk kamp. För styrkan och uthålligheten tror jag att han har.

Väljer hon en kvinnlig motståndare kommer det att bli en fysisk kamp och jag tror inte att hon räcker mot  någon av de andra damerna när det kommer till fysiken. Och vad Arre beträffar så vill hon säkert gärna skicka hem honom men han är också vass på bondepraktikan. Så jag gissar och hoppas att hon väljer Jonas.

Vid den här tiden på söndag kväll så vet vi! Hur och vem det blev och vem som vann eller fick åka hem.

Åka hem får Timrå IK göra utan poäng ikväll efter bortamatchen mot Linköping. Det var jämnt och spännande hela vägen men LHC drog det längsta strået till sist. Tabelläget är fortfarande prekärt men hoppet lever ändå kvar åtminstone hos mig. Nu väntar match mot Brynäs hemma på lördag eftermiddag och efter det har Timrå åtta matcher kvar att spela varav sju på hemmaplan.

Det är aldrig för sent att ge upp! Det vet jag så varför göra det redan nu? Låt oss inte hänga läpp för lite motlut! Världen är redan full av hängande läppar, som jag brukar säga.

Därmed är det dags att stänga butiken för idag och krypa ner bland lakan och annat i sängen medan snarkmaskinen ser till att jag får i mig all luft jag behöver för en god natts sömn.

Så godnatt på er, kära ordbrukare! Oavsett hår- eller hudfärg, härkomst eller eventuell religion och livsåskådning. För mig duger du precis som du är och jag hoppas att både du/ni och jag ska sova riktigt gott inatt.

För övrigt... så tycker jag att Putin borde avsättas! Omgående! Helst igår...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Mars 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards