Alla inlägg den 19 augusti 2022

Av Göran - 19 augusti 2022 14:29

"Marknad i regn" löd rubriken för fem år sedan just denna dag. Och sen följde en beskrivniing av mitt besök på Selånger marknad som varit årllgt evenemang sedan 1983. Mellan 1977 och 82 bodde jag bara ett stenkast från marknadsplatsen och minns att jag tänkte att det hade varit praktiskt med gångavstånd dit.

40-årsjubileum nästa år alltså. Men ändå inte riktigt så. Nej, årets marknad som öppnar imorgon kkväll blir nypremiär efter två år med inställt på grund av d.d.s.f.j.p (den där satans förbannade jävla pandemin).

Men i år är det alltså full fart igen! Med tivoli och knallar, langos, hamburgare och kolbullar med fläsk och lingon. Tunnbröd, renkorv, hjortronsylt och torkat renkött trängs med stånd där man säljer kläder, prydnadssaker, kryddor ochc allt vad du kan tänka dig nästan.

Jag har, rätt många gånger, besökt marknaden  i sällskap med min tama husmekaniker. I år har jag inte hört av honom i ärendet så det kan hända att han jobbar i helgen. Eller har lovar bort sig på annat håll.

Men det kvittar egentligen för mina finanser tillåter inte så mycket shopping just nu. Så i år får jag vara utan renkorvar och vitlökssalami samt de goda ostarna från Åsbergets gårdsmejeri. De sistnämnda går dessutom att komma över här i staden numera om man vet var de säljs. Vilket jag gör så då jag får råd är det bara att åka dit och handla.

Ute är det gråväder men uppehåll än så länge. Men om man ska tro väderspåmänniskorna så är det bara lugnet för både storm, extrema skyfall och kraftiga åskväder. Så man får väl skatta sig lycklig som har ett hem att gömma sig i då vädergudarna krigar som värst därute.

Åskan är jag inte precis rädd för men jag har stor respekt för den. Kanske på grund av att jag upplevt två åsknedslag. Den första gången var i den gamla fäbodstuga där jag tillbringade barndomens somrar. Då var det inte i huset den slog ner utan i den telefonkiosk som stod ungefär 100 meter ifrån nere vid E4;an. 

Den andra gången var jag 16-17 år och hälsade på brorsan i Pajala. De bodde då på övervåningen i ett tvåfamiljshus och det väder som drabbade oss då hade jag aldrig sett maken till. Först ösregn, sedan hagel som blev större och större. Till slut såg det ut som om det regnade spelkulor av is från den jämnsvarta himlen. Och då såg vi blixten inne i rummet där vi satt och hela huset skakade av ett öronbedövande brak. Då blev jag minsann rejält omskakad liksom både brorsan och hans fru. Den enda som inte brydde sig alls var deras då nästan nyfödda lilla dotter. Hon sov i sin spjälsäng och vaknade inte ens fast det small så högt.

Sånt väder hoppas jag vi slipper idag. Men jag har faktiskt upplevt liknande en gång till några år senare. Den gången var jag på väg i bil till dåvarande svärföräldrarnas stuga då det började regna iskulor. Jag stannade bilen genast för dels blev det ju snorhalt på vägen innan det hann smälta och dels oroade jag mig att bilen skulle bli knottrig av små bucklor efter det intensiva nedfallet. På bilen syntes inga skador men åtskilliga blomrabatter blev totalförstörda av dessa grova hagel.

Nåja, tiden den går och tur är väl det så den kan ge plats för bättre tider. De vi har just nu lämnar ju lite i övrigt att önska. En rejäl höjning av pensionen, ett lagom varmt och skönt väder samt fred på jorden. Ska det vara så mycket att begära? Nej, jag tycker inte det. Så... vllket parti lovar det inför valet?

På tal om valet så får jag allt svårare att förstå hur nån ska kunna bilda en handlingskraftig regering efter valet. Annie Lööf har visserligen nu valt sida och föredrar Magda som statssmnister. I alla fall så länge M. L och KD befattar sig med Åkesson & c:o. MEN... detta är då under förutsttning att V inte får nåt inflytande på regeringen eller dess politik.

På andra sidanstår Nooshi från V och säger att hon kräver ministerposter om hon ska släppa fram en ny S-ledd regering. Och däremellan står L som åsnan mellan två hötappar och vill inte samarbeta med V och helst inte med SD heller. Men jag tror att om högerflygeln får majoritet om L stöttar så rättar de nog in sig med den sidan ändå.

Det är lite som en sandlåda där barnen är noga med vem de leker med. "Om Pelle får vara med så är inte jag med. Och inte heller om inte Lisa får vara med. Och om Pelle och Lisa leker med varandra så får ingen av mina kompisar leka med dem för då är de inte mina kompisar"

Men,,, det är ju vi som bestämmer. Du och jag och alla andra röstberättigade. Så tänk noga igenom vilken regering du tror är minst dålig! För en bra regering får vi bara om det blir en stark riksdagsmajoritet där max två partier ingår. Blockpolitiken som vi kände den är död. Men politikerna gör sitt bästa för att skapa nya block och rågångar.

Som sagt... Tänk dig noga för!

Eller förresten så kvittar dey näsan hur det blir. Det blir vi fotfolk som få stå för fiolerna ändå.

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards