Alla inlägg den 11 augusti 2022

Av Göran - 11 augusti 2022 17:59

Man hänvisar gärna till gamla tiders hästhandlare då man vill beskriva samvetslösa skojare och bluffmakare. Men jag undrar om man inte rentav skulle kunna sätta en gloria över dessa herrars minne om vi jämför med dagens lurendrejare.

De kunde tratta i sin ledbrutna gamla krake en skvätt arsenik dagen före kreatursmarknaden och hästen var pigg och sprallig hela dagen därpå. På den affären tjänade förstås skojaren en hacka medan den stackars småbonde som köpt vraket kanske hade svårigheter att ens få den att stå på benen nästa dag.

Då var det en person som lurade en annan. Idag går en del in för att lura hundratals, tusentals eller gärna fler med rena bluffartiklar., Jag har skrivit om det tidigare för kanske ett halvår sen elle så. Den gången var det Aftonbladets hemsida man hade "lånat" liksom en bild på Björn Borg men en infälld bild av en  utbetalningsavi på x antal tusenlappar. Och det värsta med den artieln var att på avin hade de lånat logotypen från PK-banken som inte ens finns längre sen ungefär trettio år tillbaka. Bitcoin var det förstås de ville sälja och man varnar att det gäller att hoppa på tåget fort som ögat innan storbankerna får dem nedstängda.

Idag var det Felix Hergren och Dagens Nyheter som fått "låna ut" ansikte resp. logotype till dessa storsvindlare. I den fejkade tidningsartikeln står det att vem som helst kan bli mångmiljonär på bara ett par månader.

Och då är det kanske lätt för många att bli lite dummare än man annars är. Men den där gamla sanningen att när något låter för bra för att vara sant så är det nästan aldrig sant heller.

Det stod också att han sutti i nyhetsmorgon och berättat öppet om det. Men det krävdes v¨äldigt lite forskning för att ta reda på att Felix inte alls varit med där på sista tiden.

Det var på Facebook det dök upp i flödet och givetvis anmälde jag genast annonsen som bluff och skumrask. Precis som förra gången! Och precis som då kommer den att försvinna om den inte redan gjort det. För att komma tillbaka med nån annan kändis som får skylta med sitt ansikte utan att varken ha godkänt det eller fått betalt för det.

Men det finns många, många fler skojare och bedragare. Internet kryllar av människor som har allsköns idéer om hur de ska få folk att swisha pengar till dem. De ordnar tävlingar där maaan måste köpa olika symboler som används i spelet och dessa motsvarar då olika antal kronor som dra från mobilräkningen.

Och det är inte det allra värsta utan det värsta är att så många vänder sig till barn. Som kanske inte fattar att föräldrarna kommer att få betala så småningom. De spelar ju bara nåt de tycker är kul och har oftast inte så stora begrepp om pengars värde. En mkt yngre man än jag visarupp de allra värsta avarterna på sin youtubekanal ooch man bara häpnar när man ser vad folk går på. EN kvinna, som jag först trodde var 18-19 men visade sig vara 35 lånar pengar från vem som helst under förevändningen att hon inte har pengar till mat eller att hon är döende i cancer och Gud vet allt. Folk och framför allt ungdomar, tycker då synd om henne och swishar henne en slant till hyra eller mat. Pengar som hon sen genast förslösar på nätcasinon..

Härom veckan hade hon lagt ut ett meddelande på Instagram som låtsades vara nån annan. Som berättade att damen ifråga just begått skälvmord. Hängt sig i sin lägenhet.

Men nästa dag dök hon upp och berättade att det bara var ett PR-trick för hon ville se vilka som var hennes riktiga vänner... Jag säger inte ens vad jag tycker. Det kan den normalbegåvade ordbrukaren enkelt räkna ut själv.

Förjävligt förstås, allt det jag skrivit om ovan. Men det som verkligen skrämmer är att det tycks ju finnas hur många som helst ssm går på det också. Som låter sig blåsas på pengar!

Vad hände med det kritiska tänkandet hos folk? Jag menar... Hur kan man tro på en vilt främmande människa som sitter och snyftar vid skärmen  och låna ut pengar till obekanta utan garantier.

På ett sätt år det förstås fint att människor har empati med den som har det svårt men man måste väl ha lite självbevareksedrift också?

Och detta är förstås bara toppen på isberget. Folk sitter även och tar betalt för att när de nått en vissa summa hälla en påse mjöl över sig, dricka ättika eller tömma en potta över sitt huvud och kropp.

Jo, det är sant! De finns också och jag skriver "de" för det är inte bara en...

Internets baksida, alltså. Sånt förekom ju inte före internets tillblivelse. Då kunde folk ringa "Heta Linjen" som Telia tillhandahöll för gruppsamtal. Ofast var det dock inga samtal utan bara folk som andades och några som då och då ropade "hallå?".

Så... allt var inte båttre förr. Men allt var inte såmre heller! Hur man ska stådá bort de här avarterna vet jag inte. Kommer själv inte i kontakt med dem heller eftersom jag inte åår verksam på tictoc. Och kommer heller inte att bli.

God torsdagkväll på er,, kära ordbrukare i Treriksröset, Skags udde, Klintehamn och Norrfällsviken.

Vi ses!

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards