Alla inlägg den 18 augusti 2022

Av Göran - 18 augusti 2022 22:38

Idag grattar jag min äldsta lillasyster som fyller XX år. Man säger ju inte en dams ålder högt så då antar jag att man inte skriver den heller. Men jag vet att den dagen hon föddes "mellanlandade" jag i Uppsala med tåg från Sundsvall på väg till min faster i Stockholm för några dagars besök. I Uppsala bodde då min far och hans nya fru som alltså var höggravid. Farsan tog mig med på lite sightseeing i Uppsala under de timmar jag hade innan jag skulle åka vidare. Bl.a knallade vi uppför alla trapporna i domkyrkans ena torn för att se på utsikten. Men då väntade min styvmor på en bänk i skuggan nedanför. Den ansträngningen ville hon inte utsätta sig för när hon var stor som en telefonkiosk, som hon sa.

Inte minns jag väl så mycket mer av det där mötet med min far men jag minns att jag hann i stort sett bara innanför dörren hos fastern i Viggbyholm så ringde farsan och berättade att jag fått en lillasyster.

3½ år senare skulle jag sen bli en del av denna, min fars nya familj, som vid det laget både flyttat från Uppsala till Gimo och även utökats med en liten bror och ytterligare en syster. Den sistnämnda fyller 50 i november så sen befinner sig alla mina syskon på "dö´halvan" som en av mina chefer i fabriken brukade säga.

Det finns förresten en lite rolig sång där dagens datum omnämns också, mindes jag precis. Anledningen till att jag kommer ihåg det är förstås att min syster fyller år just idag. Är det nån som minns den här...?

"Här föddes jag den artonde augusti förtitre..." sjunger Jeja i "Surströmmingssalteriarbeterskans klagan". Hade ni hört den? Gissningsvis är det hennes dåvarande sambo, Stefan Demert, som skrivit texten men det vet jag inte säkert.

Detta är också sista dagen på sommarlovet för stadens skolbarn. Imorgon bitti är det matematik, svenska, geografi och annat som ersätter strandliv och havsbad. Det hörde jag på lokalbutiken när jag handlade idag. Damen i kassan retades lite med två barn i tioårsåldern och frågade om det inte var skönt att äntligen få komma tillbaka till skolan från det långa och tråkiga sommarlovet. Vad de svarade kan nog alla lista ut själva...

I mitt minne var det alltid lite kluvet, det där med skolstarten. Å ena sidan älskade man ju sitt sommarlov och hade nog gärna förlängt det med en vecka eller två om man kunnat välja.

Men samtidigt var det ju rätt många av skolkamraterna man inte sett på hela sommaren så lite roligt var det ju också på samma gång. Plus att ju högre upp i klasserna man kom desto mer nytt blev det ju för varje läsår.

Merparten av den så efterlängtade pensionen tickade in idag också så jag har hunnit med att fylla på depåerna av livsmedel en aning. Kattmat och sand till kattlådan återstår men det brukar jag köpa från Lidl och dit får jag väl åka imorgon kanske. Mer akut är det inte.

Därmed lägger jag tangentbordet till vila för idag. Med hopp om att snart kunna börja författa lite mer intressanta texter här. Men jag hoppas att kanske Jeja Sundströms sång kanske gladde någon i alla fall.

Ha det gott till nästa gång skrivklådan sätter in, kära ordbrukare i slott och koja, i torp och herrgård, i villor, radhus och små stugor. Eller i den där folksilon på 14 våningar i nån förort.

Vi ses! 

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13 14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards