Alla inlägg under juni 2023

Av Göran - 14 juni 2023 08:54

Godmorgon Sverige! (Och alla andra jävla länder också, förstås). Är ni medvetna om att just idag firar vår dyre prins Carl-Philip och hans Sofia sin åttonde bröllopsdag. Så har ni inget annat att fira så kan ni alltid fira det.

Själv firar jag kanske inte precis men minns att det idag gått två år sedan jag slutade mitt lönearbete.

Förresten kanske det är värt att fira lite ändå. På något sätt. För om man skulle leka med tanken att någon representant från min f.d arbetsgivare skulle ringa och bönfalla mig att komma tillbaka skulle jag inte tveka en sekund med att vägra. Kräva en lön i nivå med högste chefens i så fall för det skulle de ju aldrig gå med på.

Nu skulle det iofs heller aldrig hända att de ringde mig och lika så bra är det.

Min gode vän och tillika husmekaniker gick ju också ifjol höst men valde att stå till deras förfogande som timvikarie när de behövde honom. Och under hösten och vintern blev han utringd några gånger men igår då vi hade lunchdate sa han att nu hade ingen ringt på flera månader.

Han hade ju dessutom förståndet att födas 1956 och slipper därmed den högre skatt som vi födda -57 betraffas med. 

Det retar gallfeber på mig, det där hur staten kan särbehandla en hel årskull på detta vis. Eller finns det någon bland mina kära ordbrukare som kan motivera för mig varför jag ska betala nästan 30 000 kr mer i skatt i år än min kompis?

Alltså TRETTIO JÄVLA TUSEN FUCKING KRONOR!!! Det är ju inte småpengar precis, om man säger så.

Och det sjukaste är att det är inte bara vi pensionärer som drabbas. När man höjde pensionsåldern med bara ett halvårs varsel ändrades åldern också i trygghetssystemen. Men INTE i skattesystemet.

Därför hårdbeskattas även de som valt att jobba vidare. På samma gång som de INTE längre omfattas av A-kassa, sjukpenning och flera andra saker. 

Som ytterligare lök på laxen får arbetsgivarna inte heller den lägre arbetsgivaravgift man fick för 56-orna vilket gör att en ensamföretagare får betala in typ 50 000 extra eller mer.

För mig är det så fullkomligt glasklart att förslaget man röstade igenom i maj ifjol var så dåligt genomtänkt att det är rent skrämmande att det får gå till så.

Säkert har många av riksdagens ledmöter också insett det nu. Men politiker som erkänner att de gjort fel är ju ungefär lika vanligt som fyrkantiga bildäck så nu hävdar de att det inte går att ändra beslutet.

Skitprat!" ALLT kan ändras om viljan finns! Men det vore ju som att erkänna att de gjorde fel och såna poltiker har ännu aldrig skådats.

Några har bildat en FB-grupp med namnet "Född 57 Åldersdiskriminerad och straffbeskattad av riksdagen". Där kan den som kanske själv är på väg mot pensionen läsa mer i flera bra faktarutor.

Jag visste då jag gick att jag skulle hårdbeskattas under första året med dåvarande regler. Så det är väl klart att  man blir förbannad då de dömer en till ytterligare ett år med skyhögt mer i skatt.

Men statskassan kanske behöver tillskott så att de kan ta hand om de stackars miljonärerna och subventionera deras hembiträden, läxhjälp till deras barn eller lyxrenoveringar av deras palats i Djursholm, Danderyd och Lidingö t.ex

Och vi är ju en grupp på "bara" c:a 104 000 människor som drabbas....

En återbetalning av dessa stulna pengar skulle kosta statsapparaten runt tre miljarder vilket är småpengar för dem. Men för oss skulle 2500 mer på kontot varje månad göra stor skillnad.

Lunchen igår? Jo, det blev raggmunk med fläsk och lingon. Tänk att nåt kan vara så gott!

 

Inte bara gott, det är vackert också!

Så från och med idag blir det lite mer strikt LCHF de närmaste dagarna för kolhydratkvoten är ju fylld med råge för lång tid nu. Men det var det värt!

Tackar nu särskilt den som, till äventyrs, läste ända hit. M en nu är det strax över.

En härlig lill-lördag önskar jag nu mina kära ordbrukare i Hjo, Ljung, Mo och Vavd (Jodå det finns en liten by i Uppland som heter så).

Ha det! Annars kanske nån annan har det...

Av Göran - 13 juni 2023 09:08

Läser i lokalblaskans nätupplaga att planerna på den nya batterifabriken i Torsboda, Timrå kommun norr om Sundsvall har stött på nytt motstånd. Har ni sett en Mnemosynefjäril nån gång? Jag har det inte. Men nu tycks det som om denna ovanliga insekt har ett habitat just i det område där skog ska skövlas för att ge plats åt den kinesiska batterifabriken.

Så jag googlade och lånar en bild därifrån...

 

Visst är den vacker? Men det är ju i och för sig de flesta fjärilar. Enligt Wikipedia har den sällan anträffats norr om Upplandskusten men oftare söderut. Kanske är det den globala upppvärmningen som fått den att sprida sig norrut. Så nu gäller det för beslutande myndighet att väga fjärilens skyddsvärde mot värdet av rätt många tusen nya arbetstillfällen i en landsände där sådana inte heller växer på trän, precis.

Jag misstänker starkt att då vinner batterifabriken. Men hoppas förstås att man kan skapa miljöer i närheten där Mnemosynefjärilarna kan trivas och leva vidare.

Bara själva fabriken ska ju ge hela 1900 nya arbetstillfällen och sen kommer den även att generera rätt många tusen fler i underleverantörer och annat. Bara en sån sak som att bostadsbyggandet måste igång rätt snabbt och sedan ska ju dessa nya innevånare ha tillgång till vård, skolor, omsorg och säkerhet i form av polis och räddningstjänst t.ex

De som påstår  att de kan och vet såna här saker räknar med att fabriken kommer att generera c:a 8000 nya jobb i regionen Sundsvall/Timrå/Härnösand. Och det snyter man ju inte ur näsan hur som helst.

Men det är ju inget nytt, det där med att naturens väl och ve ofta får stryka på foten för teknikens utveckling. Redan på 1800-talet började man ju att flotta timmer på Norrlands alla älvar, åar och vattendrag. Många av dem grävdes ur och rätades upp för att timret skulle komma fram så lätt osm möjligt.

Därmed förstördes också lekmiljöer för många populära fiskarter. Och än värre blev det då norrlandsälvarna byggdes ut för att ge oss ström till vårt allt mer elektrifierade samhälle.

Då man insåg detta byggdes s.k laxtrappor där ädelfisken kunde klättra uppför älvarna till platsen där de föddes förr att skapa nya laxar och öringar. Nu tas även många gaamla flottrännor bort i midre vattendrag och man återställer krökar och små forsar för att skappa bättre förutsättningar för fiskarnas fortlevnad.

Så jag hoppas att man tänker på ungefär samma sätt med dessa unika fjärliar.

Och naturen själv har ju också en väldig förmåga att anpassa sig till våra mänskliga påfund.

Personligen tycker jag att vi skapar en långt allvarligare naturkatastrof med roviisket från industritrålarna som håller på att dränera hela Östersjökusten på allt levande. Utan att ansvariga myndigheter eller politiker lyfter ett finger.

Det är en grov våldtäkt på ett sårbart innanhav som pågår. Och det bara för att vår strömming, lax och torsk med flera arter ska malas ned till mat för de jättelika kassodlingar av lax och regnbåge som finns på syd- och västkusten.

Jag hyser ju varma känslor för delikatessen surströmming och där har man säkerställt årets fångster genom att köpa in fisk från Finland. På den sidan har rovfisket nog inte påverkat lika mycket så där är fångsterna fortfarande goda.

Men det kommer ju dels att påverka priset. Det är ju inte gratis att skeppa över strömmingen därifrån. Därför måste den också rensas innan frakten för om inälvorna får vara kvar är risken stor att strömmingens kvalitet blir sämre.

Så det kommer mest att finnas filéer i år. Säkerligen kommer den hela strömmingen att vara dyrare också för första gången i historien. Detta eftersom tillgången är så liten hos oss.

Vi är många som protesterar och har protesterat länge men makten blundar ännu. Så vad ska man göra?

Vad jag ska göra idag vet jag dock. Skjutsade ynste sonen igår och idag ska jag köra hans storebror till sjukhuset igen för ännu en undersökning. Lunginflammationen har gett med sig men tydligen vill de kolla noga och det är ju bara bra. Sen har jag en lunchdate med min tama husmekaniker. Vi ska endera besöka ett ställe som stängde ifjol men har nyöppnats i ny regi och testa hur bra de är nu. Eller så blir ett av stamställena där det serveras raggmunk med fläsk eller bruna bönor. Tror även att de hade paltbröd till råga på allt. Men det lär ju visa sig vad det blir.

Ha en toppentisdag nu, kära ordbrukare i Vattlång, Simrishamn, Funäsdalen och Eketorp!

Vi ses!


Av Göran - 12 juni 2023 14:39

Det blev en akut utryckning imorse. Yngstingen ringde, smått panikslagen, och undrade om jag kunde skjutsa honom eftersom hans bil var totalt strömlös. Den var så strömlös att batteriet inte ens orkade låsa upp mer än den ena bakdörren. Så jag hoppade förstås i skorrna och skyndade mig dit så han fick låna Madame Citroen sedan han skjutsat hem mig. Han går en utbildning till lastbilschaufför just nu och vill inte missa något där.

Så hemma igen ringde jag min tama husmekaniker som alltid brukar rädda mig på olika sätt när det krisar. Jodå, han kunde köra mig till BIrsta och Biltema för att skaffa ett nytt batteri. Vi antar att det blivit någon kortslutning i det gamla batteriet. Annars dör de inte så snabbt och tvärt utan det brukar börja med att man får igång bilen med ett nödrop då den stått i nån dag eller så. Men i denna Volvo S60 från 2002 var batteriet så dött det kan bli.

Då uppstår nästa bekymmer. Att rensa ut allt han hade i bagagerummet. Av nån underlig jävla anledning har visa bilfabrikanter får för sig att placera batteriet längst ner i bagageutrymmet. Bland annat Volvo, alltså!
Jag kan för mitt liv inte fatta vad det ska vara bra för. Jag har ägt ett tiotal bilar under mina år med körkort och på samtliga har batteriet varit placerat i motorrummet. Enkelt åtkomligt om man behöver ge eller få starthjälp med kablar nån gång. 

När Volvo började med detta vet jag inte men jag vet att på deras 740- och 940-modeller satt det framtill. Fast det finns ju ännu värre exempel. Audi och (tror jag...) Volkswagen har visst batteriet under baksätet!

Nåja, vi fick ju det nya på plats ganska fort och turligt nog medan sonen var hos sin mamma och käkade lunch. Så jag körde dit och bytte åt mig min egen bil igen.

Årets första värmebölja är här också. 28 grader visade väder appen i min telefon för en halvtimme sedan och jag märkte det tydligt när jag körde bil förut.

Nämnda telefon ringde under färden och jag svängde in på en mack för att ringa tillbaka eftersom man inte får prata i telefonen med man kör. Såvida man inte har nån sorts hands-free. Då ställde jag mig i skuggan under ett träd och stängde av motorn medan jag ringde. Och på bara några minuter blev det obehagligt varmt i bilen.

Men som tur är har jag fungerande AC så bara jag startat igen kom det sval och skön luft. 

Hemma i lägenheten finns ingen AC men jag har flera fönster samt balkongdörren öppna så det blir lite korsdrag. Dessutom är huset byggt i betong med putsfasad så det ska till en lång värmebölja för att väggarna ska bli varma hela vägen in.

Av Göran - 10 juni 2023 21:10

Idag är det exakt tre år sedan jag roade mig med att sskriva en egen variant av sagan om Tödde och Mödde. Det är även tre år sedan man lade ner Palme-utredningen. Jag trodde inte på deras argument då och jag tror ännu mindre på dem idag. Skulle en bridge-spelande reklamgubbe från Täby vara den som berövade vår statsminister livet?

Nej, det tror jag fortfarande inte ett ögonblick på!

Idag tror jag mig veta ungefär hur allt gick till och vem/vilka som låg bakom. Det var varken kurder, Christer Pettersson eller Skandiamannen inblandade. Jag tror att mordet var löst inom någon timme men andra aktiviteter som försiggick i Stockholm samma kväll gjorde att mörkläggningen av mordet blev viktigare än att lösa det.

Ta t.ex Hans Holmérs märkliga uttalande dagarnea efteråt att "Om sanningen om mordet kommer fram kommer det att skaka Sverige i dess grundvalar". Jag är säker på att han visste exakt vad han talade om då. Att han visste både hur, vem och varför. Och om det är som jag tror så har han alldeles rätt i det.

Ungefär samma ord har ju dessutom yttrats offentligt av nåde Ingvar Carlsson och Carl Lidbom, ledande socialdemokrat och svensk ambassadör i Paris vid den tiden.

Men man valde att kasta skulden på det oskylildiga vittnet Skandiamannen och därmed lägga ner hela utredningen eftersom man "inte kunde komma förbi honom". 

Så då lades hela utredningen ner med hänvisningen att deras tilltänkte gärningsman var avliden.

Ändå hemligförklarades stora delar av utredningen i väldigt lång tid. Varför behöver något hemlighållas om man är så säker på vem som är gärningsman att man avslutar utredningen?

Inte fan har Stig Engström något med mordet att göra. Det fattar ju vem som helst att en någorlunda välsituerad reklamgubbe från Täby inte går omkring beväpnad på stan en fredagkväll och liksom "råkar" få syn på makarna Palme. Det är så långsökt att det är rent löjligt!

Eller att en blandmissbrukare från Sollentuna (Christer P) skulle lyckas skjuta så perfekt att statsministern är död redan innan han landar på gatan. Bara dimridåer!

När sanningen är att det är en välutbildad yrkesmördare som hållit i vapnet och vetat exakt vad han ska göra.

Och det handlar definitivt inte om någon Magnum 357;a som Holmér satt och viftade med i TV. Både Lisbet Palme själv och flera vittnen berättade ju, redan på mordnatten, att skotten påminde om påsksmällare. En Magnum 357 smäller så in i helvete högt att om det varit en sådan som användes hade alla inom några meters omkrets varit lomhörda i timmar efteråt.

Dessutom... Kulorna, från just en sådan revolver, som visades upp i TV var ju i det närmaste helt oskadade. Men med den kraft en sån kula avfyras och med tanke på hur många stenväggar, asfaltsytor etc. de måste ha rikoschetterat emot skulle de varit bara mos. Men kulorna man visade upp i TV var ju nästan helt intakta.

Just dessa två saker var de första jag reagerade på  då på vårvintern 1986. Det var då jag förstod att inget stämde i vad som presenterades som fakta för oss.

Nej, detta är en mörkläggning av gigantiska mått. Själva mordet tror jag var löst inom någon timme men andra saker som skedde samma kväll gjorde det nödvändigt att mörklägga alltihop.

Dessutom... om någon skjuts på nära håll med en sån kanon blir ingångshålet litet. Men där kulan lämnar kropen trasas både skelett och vävnad sönder otroligt mycket. Och i så fall hade inte sjuksköterskeeleven som försökte rädda Palme kunnat göra hjärtmassage på honom. För då hade det inte funnits någon bröstkorg kvar. Så kulorna var bara villospår utlagda  för att vilseleda.

Jag har tidigare tipsat om Youtube-kanalen "Postum Humanitas" och råder än en gång alla som inte tror på den offentkiga versionen att titta på den i sin helhet.

Kanske kommer hela sanningen aldrig fram. Eller så kanske nämnda kanal lyckas övertyaga folk utomlands att kolla upp alla felaktigheter och hjälpa till att lyfta fram det i ljuset. Det återstår att se.

Tyvärr finns det också ett antal kanaler på Yuotube som hellre visar upp en massa galna konspirationsteorier som svärtar ner Olof Palmes minne och eftermäle. Men om du, kära ordbrukare, har det minsta intresse att få reda på sananingen så tror jag att kanalen jag nämnde ovan är den som ligger klart närmast verkligheten.

Försök sedan att ha överseende med de datoriserade rösterna som läser upp texten, ibland blir det lite fel betoning på vissa ord men om man överser med detta blir det ändå begripligt.

Lyckas jag med dessa ord värva EN enda människa att föja den kanalen är jag jätteglad för det. För jag tillhör de som känner att detta mord är som ett öppet sår som bara sanningen kan läka. Hur ont det än gör att få veta den!

Ett tack till dig som läste hela vägen hit, du är en tålmodig människa!

Nu börjar det bli läggdags för den här gubben och därmed återstår väl bara arr önska godnatt till mina kära ordbrukare i Hållnäs, Vikarbodarna, Grebbestad och Edsbyn.

Vi ses! Endera dagen...

Av Göran - 9 juni 2023 18:53

Nästan så att jag blir full i skratt åt mig själv när jag kollar bloggens backspegel för dagens datum. För sju år sen skrev jag bl.a om Zlatan som vid den tiden tackade nej till landslaget. Att jag inte tyckte att förbundskaptenen skulle försöka övertala honom att komma tillbaka. Men kom tillbaka gjorde han ju och det med besked. Spelade huvudrollen i många landskamper även efter comebacken.

Jag skrev också lite om ABBA. Att jag inte förstod mig på alla de som hoppades på en återförening av supergruppen från 70- och 80-talen. Att folk borde förstå att de knappast kunde låta lika bra efter 40 år då de inte jobbat ihop.

Men det fick jag ju äta upp för ett par år sedan då de gav ut ett helt album med nya låtar och dessutom spelaade upp en digital show med avatarer, eller "ABBA-tarer" som de själva sa.

Minns att då albunet släpptes och jag hörde ett par låtar  så kom jag ihåg vad jag skrivit om dem och undrade om någon kanske skulle vilja få mig att göra en pudel och ta tillbaka mina ord. Det gör jag nu!

Förlåt mig, snälla ABBA för att jag inte trodde på er. Ni visade att ni är minst lika duktiga nu om inte bättre. Björn och Benny kan fortfarande skriva vackra melodier med bra texter till och Agneta och Frida är fortfarande lika magiska när deras röster blandas. Men även var för sig. Ni får ettt exempel...

Lika vacker sång som för 40 år sen, lika vackra harmonier och samklang mellan text och melodi. Och kompet ska vi bara inte tala om. Det är klart vassare än under de stora åren. Skäms, singelfarsan!

Å andra sidan... Om jag inte hade fel emellanåt så vore jag ju inte människa. För vi både har och gör fel då och då. Men nu har jag ju i alla fall pudlat helt ärligt och medgett det. Vilket kanske också är en god egenskap!

Fredag kväll rullar in nu och jag hade väl inte haft så mycket emot att för första gången i livet besöka Blekinge och Sweden rock-festivalen som väl pågår till imorgon om jag är rätt underrättad.

Men det kanske blir en annan gång, ett annat år.

Ur bloggens backspegel ser jag också att det, just idag, är ett år sen jag första gången lagade och åt guldskädda, en plattfisk som ligger väldigt nära rödspätta i smak och textur. Dock hade jag visst missat en bokstav och kallat den gul-skädda och inte guldskädda som är det rätta namnet. 

En förpackning med såna finns faktiskt i min frys och nu blev jag sugen på att ta fram en filé eller två och äta imorgon till middag. Idag blev det shakshuka till frukost och kyckling med rostad broccoli till middag och det dög bra det med. Nu närmar sig klockan halv åtta och Thea börjar så smått att röra på sig i min säng så hon vaknar nog snart och vill ut på kvällsrundan.

Därför tackar jag den som till äventyrs läste hela vägen hit och önskar mina kära ordbrukare en fin fredagkväll och en trevlig helg i Hunnebostrand, Katthammarsvik, Ljusdal och Övertorneå.

Vi ses! Hoppas jag...


Av Göran - 6 juni 2023 18:19

En levande legend har meddelat att karriären är över. Zlatan zlutar! Den kanske störsa svenska fotbollsspelare som funnits. I vart fall under de senaste 55 åren sen jag började intressera mig för den gröna mattans schack, som en del kallar det. Frågan är om han inte t.o.m kommer att räknas som större än de elegndariska Gre-No-Li på 40- och 50-talen. Dem har jag bara sett på gamla gryniga journalfilmer så det är svårt att bedöma. Och de var ju tre tillsammans. Zlatan är ju bara Zlatan. På youtube finns en uppsjö av filmer med de mest underliga och fantasifulla mål han gjort. Men målet jag nog inte glömmer förrän jag flyttar till en etta med jordvärme vill jag gärna att alla borde få chansen att se.

Ja, precis, jag talar om hans bicykleta, cykelsparken i matchen mot England då Friends arnea invigdes. Det har redan gått elva år men jag minns det som igår. Jag satt och körde truck på jobbet den kvällen och radiosportens Lasse Granqvist var ytterst nära att spräcka högtalarna i trucken som han vrålade. Se det fick jag göra först dagen efter och jag minns att jag bara häpnade och ville se det igen och igen och igen.

Zlatan gjorde första målet i den matchen och gav oss lednningen med 1-0. Sen kvitterade britterna och gjorde även 2-1 innan samma Zlatan slog till igen och gjorde 2-2.

Sen fick Sverige en frispark strax utanför engelsmännens straffområde som ingen annan än (ja just det) Zlatan Ibrahimovic får en stenhård träff med skruv på så den rullar i mål och Sverige återtog ledningen.

Redan detta är ju en bedrift. Att göra Hat-trick, d.v.s tre mål i samma match är inte alla förunnat.

Men "Ibra" ville mer och när läget kom halvlåg han i luften och gjorde en cykelspark som smet in strax under ribban bakom Joe Hart i Englands mål. Han hade sprungit ut och nickat bort en hög boll menad för Zlatan och var utanför straffområdet då cykelsparken kom. Klippet nedan är från den engelska TV-sändningen och t.o.m deras kommentator blir ju lycklig av vad han får se. Trots att det innebar svensk seger med 4-2.

Vilka planer han kan tänkas ha för sin framtid har jag ingen aning om Men med de inkomster hans exceptionella talang givit honom så lär han ha sitt på det torra i 3-4 livstider åtminstone. Så jobba för att få ihop till brrödfödan kommer han aldrig att behöva göra. Nu vädjar jag även till den som inte är sportintresserad att ändå titta på klippet. Man behöver inte kunna ett dugg om fotboll för att fatta att detta är artisteri på högsta nivå. Håll till godo!

Hade jag rätt eller hade jag rätt? Så gör bara de riktigt, riktigt stora lirarna. Tack Zlatan för allt du gjort för vårt svenska landslag och för svensk fotboll. Tolv gånger tilldeledes han guldbollen, det finaste pris en svensk lirare kan få och han har väl nåt Jerringpris också om jag inte minns fel.

Annars... är det lite ovanligt att jag inte skrivit tidigare idag. Jag brukar ju ofta det när jag har tvättstugan. Men det jobbet är klart för länge sen och allt är inlagt i skåp och lådor. Utom mina skjortor som jag spar med att stryka tills imorgon. Det blir kanske framför Nyhetsmorgon i fyran eller om vädret är för bra så kan det skjutas upp ytterligare. Jag är ju inte helt utan rena och sturkna skjortor.

På tal om fotboll, förresten... Någon som hört och minns den här gamla godingen?

Som barn var jag ett stort fan av Fridolf Rhudin. Framför allt "Den ensamma hunden" tyckte jag var vansinnigt rolig.

Med det tackar jag för visat intresse och önskar er en trevlig "lill-fredag"!

Jamen, det måste det väl vara. Der är ju lill-lördag imorgon! Och fredag kommer före lördag.

Ha det gott, kära ordbrukare i Vagnhärras, Frillesås, Simrishamn och Klockestrand!

Vi ses när vi ses...


Av Göran - 5 juni 2023 18:04

Olika falla ödets lotter på olika dagar. Igår var jag på en bra restaurang och blev bjuden på "fin-mat".  Entrecote med beasås, rostad majs och klyftpotatis blev det då. Dock hade de inte hunnit ställa fram potatisen då bilden togs.

 

Grillad tomat fick jag också. Ser väl inte så pjåkigt ut, eller hur? Det smakade riktigt bra. Köttet precis rätt grillat och klyftpotatisen var friterad och härligt frasig och god.

Men idag är det ju måndag och då var det ju slut på gratisätandet. Så då fick det bli min egen LCHF-variant på Sibyllakioskernas mosbricka. Hittade wienerkorv med 84 % i kötthalt på Lidl (Rydbegrs charkfabriker) och inte var den dyr heller. 29:90 för sex stycken tycker jag är ganska ok ändå. Särskilt med den kötthalten. Blomkålsmos med lite persilja i och lite krispiga grönsaker samt senap och lite rostad lök blev inte dumt, det heller.

 

Mätt blev jag ju, både igår och idag. Och det är väl det man eftersträvar med sitt ätande. Måste säga till alla korvälskare bland ordbrukarna att om du inte har kollat Lidls korvsortiment så ska du göra det. De har mycket som inte finns nån annanstans och det mesta är det även hyfsade priser på.

Och med dagens matpriser gäller det ju att försöka hitta lågpriser. Särskilt då för en straffbeskattad pensionär som hade fräckheten att födas år 1957 och därmed inte får det förhöjda avdraget förrän han fyllt 66.

Men det är många krafter igång nu för att få makten att inse att de gjort fel. Kommer de att rätta till det och betala tillbaka pengarna? Nej, det tvivlar jag på. Men hoppas kan man ju alltid...

Annars... så har jag traskat strandpromenaden med min fyrbenta sambo idag och solen sken från nästan klar himmel och det var 18 grader i luften. Så allt hade varit rena idyllen om det inte vore för den där förb... blåsten.

Så det var tur att jag tog på jackan innan jag kopplade Thea och gick ut.

Imorgon är det nationaldagen men jag kommer knappast att uppmärksamma det nåt särskilt. Vi har ju, till skillnad från våra grannländer, egentigen ingenting att fira. Norge firar ju slutet på tyskarnas ockupation under andra värlodskriget och Finland sin frihet från svenskt eller ryskt övervälde. Men vad har vi?

I min barndom hette det Svenska flaggans dag och var även folknykterhetens dag om jag minns rätt. I min släkt var det nog mer nykterheten än svenskhet och flaggor som uppmärksammades. Detta eftersom nästan hela min släkt var IOGT;are. Vi barn förstås också inom deras barn- och ungdomsverksamhet och jag tror inte att jag tog nån större skada av det. Utom att det kanske blev ännu mer spännande för mig då jag kom upp i tonåren och blev nyfiken på att testa själv. På plussidan finns ju att jag aldrig behövde uppleva fulla vuxna vid högtider eller vanliga helger.

Det dracks kaffe, saft och té vid våra små släktsammankomster och svagdricka till jul och kanske påsk. Minns att jag då fick en blandning 50/50 av svagdricka och sockerdricka och tyckte att det var väldigt gott.

Nu minns jag knappt när jag senast såg svagdricka i nån affär. Min nationaldag kommer att firas i tvättstugan. Jag missade min tvättid förra veckan så tvättkorgen börjar se ut som en dräktig flodhäst ungefär.

Nyktert och skötsamt blir det i vilket fall som helst för nu finns inte så mycket som en vinnflaska i huset och jag tänker inte köpa hem nåt inom överskådlig tid heller. Finanserna medger inte det så då får man kapa bort allt som inte är nödvändigt och dit hör förstås systembolagets varor,

Därmed önskar jag ordbrukarna en trevlig kväll, natt och nationaldag imorgon i Bjuv, Njutånger, Skebokvarn och Hjoggböle. Vi ses. Nån gång...

Av Göran - 4 juni 2023 15:53

Sommaren  kom idag till Sveriges midja. Inte så varmt imorse men nu på eftermiddagen var det riktigt varmt och skönt på promenaden. Så jag passade på att ta en bild av den maffiga syrenen som står i en villaträdgård på gatan nedantör denjag bor på. Eller vad sägs om denna explosion av blommer som doftar på 10 meters håll

 

Syrener tycker jag vädligt mycket om, både åsynen av dem och deras doft. Därför ska man passa på att njuta av den här tiden som är så kort. Något att backa tillbaka till när januarimörkret sänker sig eller decemberkylan biter som värst. Min helg har varit mycket trevlig och är inte slut ännu. Om en stund ska jag åka iväg och äta på restaurang med min bror och svägerska, deras tre vuxna döttraar, syster och svåger samt vår enda levande moster med man.

Upprinnelsen till det är att brorsan och hans fru fick en lite udda present av sina barn. Den bestod i en resa till hans barndomsstad, hotellvistelse över helgen samt att de ville bli visade på hans uppväxtmiljöer.

En fin gåva, tycker jag personliigen.

De anlände redan igår och vi tjuvstartade då med middag hemma hos min syster. Kel eftersom det är bara en av brorsdöttrarna som jag träffat i någorlunda modern tid. De andra två såg jag senast då storebror fyllde sextio för 13 år sedan.

I anslutning till den resan ville brorsan bjuda ut sina syskon plus mostern med make på restaurang så det ska vi göra om en stund. Mostern träffar jag någon gång per år och har lite telefontakt också men det blir kul att träfa även dem.

Så för andra dagen i rad slipper jag laga mat själv. Thea får förstås inte följa med för hundar är ju inte tillåtna på de flesta matställena. Men jag vallat och utfodrat henne så hon klarar sig själv för ett par timmar.

Hoppas att även mina kära ordbrukare också haft och har en fin helg i Ödeshög, Lenhovda, Påläng och Flen.

Vi ses! Endera dagen...


Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9 10
11
12 13 14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards