Alla inlägg den 12 juni 2023

Av Göran - 12 juni 2023 14:39

Det blev en akut utryckning imorse. Yngstingen ringde, smått panikslagen, och undrade om jag kunde skjutsa honom eftersom hans bil var totalt strömlös. Den var så strömlös att batteriet inte ens orkade låsa upp mer än den ena bakdörren. Så jag hoppade förstås i skorrna och skyndade mig dit så han fick låna Madame Citroen sedan han skjutsat hem mig. Han går en utbildning till lastbilschaufför just nu och vill inte missa något där.

Så hemma igen ringde jag min tama husmekaniker som alltid brukar rädda mig på olika sätt när det krisar. Jodå, han kunde köra mig till BIrsta och Biltema för att skaffa ett nytt batteri. Vi antar att det blivit någon kortslutning i det gamla batteriet. Annars dör de inte så snabbt och tvärt utan det brukar börja med att man får igång bilen med ett nödrop då den stått i nån dag eller så. Men i denna Volvo S60 från 2002 var batteriet så dött det kan bli.

Då uppstår nästa bekymmer. Att rensa ut allt han hade i bagagerummet. Av nån underlig jävla anledning har visa bilfabrikanter får för sig att placera batteriet längst ner i bagageutrymmet. Bland annat Volvo, alltså!
Jag kan för mitt liv inte fatta vad det ska vara bra för. Jag har ägt ett tiotal bilar under mina år med körkort och på samtliga har batteriet varit placerat i motorrummet. Enkelt åtkomligt om man behöver ge eller få starthjälp med kablar nån gång. 

När Volvo började med detta vet jag inte men jag vet att på deras 740- och 940-modeller satt det framtill. Fast det finns ju ännu värre exempel. Audi och (tror jag...) Volkswagen har visst batteriet under baksätet!

Nåja, vi fick ju det nya på plats ganska fort och turligt nog medan sonen var hos sin mamma och käkade lunch. Så jag körde dit och bytte åt mig min egen bil igen.

Årets första värmebölja är här också. 28 grader visade väder appen i min telefon för en halvtimme sedan och jag märkte det tydligt när jag körde bil förut.

Nämnda telefon ringde under färden och jag svängde in på en mack för att ringa tillbaka eftersom man inte får prata i telefonen med man kör. Såvida man inte har nån sorts hands-free. Då ställde jag mig i skuggan under ett träd och stängde av motorn medan jag ringde. Och på bara några minuter blev det obehagligt varmt i bilen.

Men som tur är har jag fungerande AC så bara jag startat igen kom det sval och skön luft. 

Hemma i lägenheten finns ingen AC men jag har flera fönster samt balkongdörren öppna så det blir lite korsdrag. Dessutom är huset byggt i betong med putsfasad så det ska till en lång värmebölja för att väggarna ska bli varma hela vägen in.

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9 10
11
12 13 14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards