Alla inlägg den 13 juni 2023

Av Göran - 13 juni 2023 09:08

Läser i lokalblaskans nätupplaga att planerna på den nya batterifabriken i Torsboda, Timrå kommun norr om Sundsvall har stött på nytt motstånd. Har ni sett en Mnemosynefjäril nån gång? Jag har det inte. Men nu tycks det som om denna ovanliga insekt har ett habitat just i det område där skog ska skövlas för att ge plats åt den kinesiska batterifabriken.

Så jag googlade och lånar en bild därifrån...

 

Visst är den vacker? Men det är ju i och för sig de flesta fjärilar. Enligt Wikipedia har den sällan anträffats norr om Upplandskusten men oftare söderut. Kanske är det den globala upppvärmningen som fått den att sprida sig norrut. Så nu gäller det för beslutande myndighet att väga fjärilens skyddsvärde mot värdet av rätt många tusen nya arbetstillfällen i en landsände där sådana inte heller växer på trän, precis.

Jag misstänker starkt att då vinner batterifabriken. Men hoppas förstås att man kan skapa miljöer i närheten där Mnemosynefjärilarna kan trivas och leva vidare.

Bara själva fabriken ska ju ge hela 1900 nya arbetstillfällen och sen kommer den även att generera rätt många tusen fler i underleverantörer och annat. Bara en sån sak som att bostadsbyggandet måste igång rätt snabbt och sedan ska ju dessa nya innevånare ha tillgång till vård, skolor, omsorg och säkerhet i form av polis och räddningstjänst t.ex

De som påstår  att de kan och vet såna här saker räknar med att fabriken kommer att generera c:a 8000 nya jobb i regionen Sundsvall/Timrå/Härnösand. Och det snyter man ju inte ur näsan hur som helst.

Men det är ju inget nytt, det där med att naturens väl och ve ofta får stryka på foten för teknikens utveckling. Redan på 1800-talet började man ju att flotta timmer på Norrlands alla älvar, åar och vattendrag. Många av dem grävdes ur och rätades upp för att timret skulle komma fram så lätt osm möjligt.

Därmed förstördes också lekmiljöer för många populära fiskarter. Och än värre blev det då norrlandsälvarna byggdes ut för att ge oss ström till vårt allt mer elektrifierade samhälle.

Då man insåg detta byggdes s.k laxtrappor där ädelfisken kunde klättra uppför älvarna till platsen där de föddes förr att skapa nya laxar och öringar. Nu tas även många gaamla flottrännor bort i midre vattendrag och man återställer krökar och små forsar för att skappa bättre förutsättningar för fiskarnas fortlevnad.

Så jag hoppas att man tänker på ungefär samma sätt med dessa unika fjärliar.

Och naturen själv har ju också en väldig förmåga att anpassa sig till våra mänskliga påfund.

Personligen tycker jag att vi skapar en långt allvarligare naturkatastrof med roviisket från industritrålarna som håller på att dränera hela Östersjökusten på allt levande. Utan att ansvariga myndigheter eller politiker lyfter ett finger.

Det är en grov våldtäkt på ett sårbart innanhav som pågår. Och det bara för att vår strömming, lax och torsk med flera arter ska malas ned till mat för de jättelika kassodlingar av lax och regnbåge som finns på syd- och västkusten.

Jag hyser ju varma känslor för delikatessen surströmming och där har man säkerställt årets fångster genom att köpa in fisk från Finland. På den sidan har rovfisket nog inte påverkat lika mycket så där är fångsterna fortfarande goda.

Men det kommer ju dels att påverka priset. Det är ju inte gratis att skeppa över strömmingen därifrån. Därför måste den också rensas innan frakten för om inälvorna får vara kvar är risken stor att strömmingens kvalitet blir sämre.

Så det kommer mest att finnas filéer i år. Säkerligen kommer den hela strömmingen att vara dyrare också för första gången i historien. Detta eftersom tillgången är så liten hos oss.

Vi är många som protesterar och har protesterat länge men makten blundar ännu. Så vad ska man göra?

Vad jag ska göra idag vet jag dock. Skjutsade ynste sonen igår och idag ska jag köra hans storebror till sjukhuset igen för ännu en undersökning. Lunginflammationen har gett med sig men tydligen vill de kolla noga och det är ju bara bra. Sen har jag en lunchdate med min tama husmekaniker. Vi ska endera besöka ett ställe som stängde ifjol men har nyöppnats i ny regi och testa hur bra de är nu. Eller så blir ett av stamställena där det serveras raggmunk med fläsk eller bruna bönor. Tror även att de hade paltbröd till råga på allt. Men det lär ju visa sig vad det blir.

Ha en toppentisdag nu, kära ordbrukare i Vattlång, Simrishamn, Funäsdalen och Eketorp!

Vi ses!


Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9 10
11
12 13 14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards