Direktlänk till inlägg 13 april 2017
Påsken är egentligen en ganska underlig tradition. Precis som jul så är ju den moderna påsken någon slags mix av kristen tradition och hedniska riter. Sen har den ju dessutom förändrats en hel del sedan min barndom. Eller kanske det var min släkt som hade konstiga traditioner...
Såvitt jag minns så var det påskafton som var dagen då vi samlade släkten och åt ett lätt reviderat julbord. Och på påskaftons kväll kom påskkärringen med presenter till barnen. En vuxen påskkärring med kvast och allt. (I skepnad av en av mina mostrar) Inte som jul eller födelsedag men någon liten leksak brukade det bli.
Påskägget, det där färgglada med godis i, fick vi först på påskdagens morgon. Det brukade ligga under eller intill kudden när man vaknade. Redan från mycket späd ålder fick vi lära oss att det var tuppen som varit där och värpt. Påsktuppen, alltså. Den där påskharen det pratas om nuförtiden stötte jag inte på förrän långt senare i sagor och filmer från USA och England.
Harar som lägger ägg! Tänka sig! Det var väl illa nog med tuppen men om någon unge invände att tuppar inte värper så fanns det alltid någon vuxen där som informerade om att påsktuppen kunde det. Inga andra tuppar, bara han.
Var kom då haren ifrån och när kom den in i bilden?
Som så mycket annat så kom väl den traditionen från USA liksom senare också Haloween gjorde. Och krämarna gnuggar förstås händerna för nu räcker det inte att köpa en färgglad chokladtupp i staniolpapper utan du måste köpa en lika stor hare av lika mycket choklad.
Traditionen att barn går runt och knackar dörr som på Haloween stötte jag på först då jag på 70-talet flyttade till Gimo i norra Uppland. Där var det gammal tradition. Och numera har den spridit sig hit också.
Så kanske jag kostar på en godispåse när jag åker och handlar sedan. Utifall det kommer nån lite sångartropp och sjunger Gullefjun eller liknande framåt kvällningen.
Matmässigt är det väl äggen som skiljer påsken från jul. Annars är det ju i stort sett samma rätter som går igen nu som vi äter i december. Nog för att jag brukar ha ägghalvor med majonnäs och räkor även på julbordet men till påsk så SKA det ju liksom vara ägg.Traditionen kanske kan förklaras med att förr när man fastade länge före påsk så behövde man få i sig rejält med både protein och fett för att få igång kroppen igen och ägg är ju näringsrika.
Well, påsk blir det vare sig vi vill eller inte. Jag önskar er en glad sådan innan jag försvinner till ICA Maxi!
Som de flesta av mina trognaste ordbrukare redan vet så funderar jag en hel del över likheter och skillnader mellan Sverige förr och nu, mellan Sverige och världen. Och då framför allt skilnaderna mellan oss och USA. Och jag vill, för död och pina,...
Nästan nyss var det vinter. Sen kom våren smygande på tårna men motades ut av senkommen snö igen. Som inte stannade så länge utan försvann på några dagar. Men man hann knappt ens njuta av våren för de senaste tre dagarna har vi haft nästan sommarvä...
På mitt förra inlägg fick jag en kommentar från Krister. Han skrev att reklamen spaltade upp min blogg alldeles för mycket. Jag svarade lite uppgivet att jag var medveten om saken men inte visste vad jag skulle göra åt det. Det vet jag nu. Och har ...
Succé även igår i hockey-VM för vårt käraste landslag, Tre Kronor. Igår var det Tysklands tur att få en lektion i "hur den svenska grisen biter". Citatet vet jag inte varifrån det kommer men jag gillar att använda det emellanåt. Det blev rena, rama...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 |
11 | 12 |
13 | 14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 | 30 |
|||
|